Buss eller flyg till Berlin

Berlin ligger precis så långt från Sverige att man kan få en riktigt behaglig busstur. Bäst är att åka sent på kvällen, för att anlända till Berlin tidigt morgonen därpå. Självklart beror det här på varifrån vårt avlånga land du reser, åker du buss från Stockholm till Berlin blir resan drygt dubbelt så lång som om du åker buss från Malmö till Berlin!
Resan Malmö-Berlin tar cirka åtta timmar och kan kosta så lite som 300 kr om du är ute i god tid och beställer genom Swebus. Man kan även ta sig till Berlin med tåg raka vägen från Stockholm.

Senast jag själv åkte till Berlin från Malmö med buss åkte vi sent på kvällen. Det är svårt att sova på en buss, men det var inte så mycket folk så man kunde bre ut sig över några säten. Jag rekommenderar varmt att ta med någon form av uppblåsbar kudde eller liknande för komfort.
Det häftiga med att åka så sent är att man kommer till Berlin så tidigt. Vi var där vid sex på morgonen en lördag. Då hotellet inte öpnade receptionen förrän tio tog vi en liten tur i staden. Det var en mäktig känsla att vandra längst Berlins största turiststråk helt ensamma i kylig morgonluft. Det enda som var öppet var dunkin-donuts (rekommenderas varmt) där vi åt frukost och spenderade dagens första timmar.
Hade vi inte skumpat fram längs autobahn i en obekväm buss hade vi aldrig fått uppleva detta, som blev en otrolig start på vår resa. Att åka buss till Berlin rekommenderas varmt!
Flyg till Berlin
En mängd olika flygbolag erbjuder resor från Sverige till Berlin. Att tänka på är att detta är en sträcka utsatt för hård konkurrens varför det ofta är möjligt att flyga till riktiga fyndpriser om du har tur.
Flyg till Berlin kan följaktligen kosta allt mellan några hundralappar till tusentals kronor. Var noga med att kolla priserna hos lågprisbolagen innan du bokar ditt flyg alltså!

Flygplatser i Berlin
Berlin har hela tre olika flygplatser: Berlin-Tegel (TXL), Berlin-Tempelhof (THF) samt Schönefeld (SXF). Beteckningarna inom parantes är de namn som används på biljetter och liknande ibland, så håll ett öga på dessa! Ryanair går t.ex. enbart till Schönefeld (SXF).