Vego på vift i Rom

Jag har lovat att avlägga en liten rapport om vår resa till Rom nyligen. Det finns massor att säga om denna vackra stad, och vår resa dit, men bloggen kräver förstås mat snarare än dussinbilder på sevärdheter.

Det är väl ofta också det man (bl a) tänker på i samband med Italien: god mat i världsklass. Det fick vi också massor av, hela blandade resesällskapet med veganer, vegatarianer och allätare.

Jag hade i förväg letat upp adresser till ställen som sades vara besöksvärda. Ett av dem var välrenommerade vegetariska Ristor Arte il Margutta, som visade sig vara ett tjusigt ställe med mysig inredning och atmosfär. Här hade vi något slags zucchiniblomsfest (fylld, friterad respektive risotto), testade cikoria och skålade i bubblig Prosecco. Älskar Prosecco.

Il Margutta hade bland det vegetariska en speciell veganmeny och även spridda veganska rätter, där risotton var mitt val för kvällen. Cikoria var spännande att smaka, även om övriga sällskapet gillade det bättre än jag. Genrellt tyckte jag nog att maten på il Margutta inte riktigt levde upp till de fina utlåtandena jag läst, men det betyder inte att vi inte hade en väldigt trevlig måltid med över lag god och spännande mat. Mer om kvällens desserter längre ner.

Ett annat vegställe vi besökte var Taverna Vegetariana, där vi satte i oss ett flertal rätter och dryck. De hade annars en hel del veganvanligt som seitan och tofu, kombinerade i rätter med en italiensk twist.

Vi åt annars mycket på restauranger vi sprang på eller hade läst om i andra sammanhang än vego-. Det visade sig funka fint, åtminstone så här en knapp vecka, under förutsättning att man stod ut med viss upprepning. Ofta fanns något att välja direkt på menyn för mig, eller som kunde anpassas ganska enkelt, som pizza t ex. Sparrispizzan ovan åt jag en ostfri ej fotad variant av på en turistfälla i närheten av Colosseum (vi var vrålhungriga, så vad gör man?).

Ostfri pizza blev det vid ett par tillfällen för mig. Den ni ser här ovan är nog den godaste pizzan jag ätit i hela mitt liv; vego eller annan. Grillad zucchini, radicchio och paprika, och perfekt botten som var tunn i mitten och blev tjockare utåt kanten. Fantastiskt god, och då var detta på ett ställe vi bara slumpmässigt vandrade in på i gågatuområdet söder om spanska trappan.

På samma ställe åt mitt resesällskap rosa risotto med radicchio och valnötter (vegetarisk), respektive vit lasagne (kött, tror jag).

Lite semestersött i form av god italiensk dryck, fika, desserter och glass blev det också. Ovan är desserterna från il Margutta som jag lobbat mig varm för sedan jag såg att de hade vegansk tiramisu på menyn. Tyvärr visade den sig trots märkningen inte va vegansk. Trist, men det fanns mer att välja på så jag valde istället chokladkakan som var god i smaken men märkligt torr. En klick vaniljglass kunde de allt bjudit på till. Tiramisun ser ni annars i raden under: en udda fryst variant. Minibakelserna slutligen är fyra olika sorters cheesecake.

Den lite småläskig cannoli och ett creme horn som jag övertalade mitt resesällskap att köpa i ett lokalt bageri medan vi var i dessa bakverks hemland. Vi brukade äta sådana i Little Italy i New York, men jag må ha förvrängt minnet av hur goda de var, för dessa kammade inte hem några högre poäng.

Så italiensk glass slutligen, som härligt nog fanns i mjölkfria versioner på flera ställen, bl a på Gelarmony, som hade en lång disk med massor av smaker att välja mellan (varav 6 st nedan). Rena lyxen! På ett annat ställe blev jag dock lurad, eller om jag lurade mig själv snarare. Jag köpte risglass i tron att det innebär att den var gjord på rismjölk, men den visade sig innehålla stora riskorn. Brr, ryser lite vid minnet. De andras glass från samma ställe var dock tydligen god.